Rosia Montana este revendicata din ce in ce mai evident de cele doua parti implicate: compania canadiana, care cumpara in continuare terenuri in zona, pe de o parte, si putinii localnici care au mai ramas – circa 50 de familii – pe de alta parte. Citeste intr-un reportaj DailyBusiness.ro care sunt mijloacele si mizele acestei lupte, dar si cum e sa fii turist aici.
Unele date prezentate mai jos au reiesit din discutia cu Stefan Balici, arhitect si lector al Universitatii de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti si vicepresedintele ARA (Arhitectura Restaurare Arheologie), asociatia care efectueaza lucrari de restaurare in localitate, in paralel cu cele ale companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Alte date consemneaza ultimile declaratii si informatii prezentate oficial de RMGC la Rosia Montana, dar si de Alburnus Maior, ONG-ul care activeaza impotriva proiectului minier. Foto-reportajul a fost realizat in perioada festivalului Fanfest (15-19 august).
Cea mai “umflata” piata imobiliara din Romania
Potrivit arhitectului Stefan Balici, piata imobiliara din Rosia Montana, daca o putem numi asa, a luat-o razna, pe fondul insistentelor companiei RMGC de a cumpara, metru patrat cu metru patrat, localitatea.
Un localnic cere in momentul de fata, pe o casa aflata in stare buna, din zona centrala a localitatii, 200.000 de euro. In mod normal, casa nu valoreaza mai mult de 20.000 de euro, ceea ce arata ca in Rosia Montana se speculeaza la maximum pe marginea planurilor companiei canadiene, dispusa probabil sa plateasca sume neconforme cu realitatea.
Aceasta e situatia acum, dupa ce localnicii care nu s-au grabit sa vanda au vazut cum stau lucrurile, din exemplele vecinilor. Potrivit reprezentantilor ARA, care efectueaza restaurari in zona la casele locuite inca, multi localnici si-au vandut cas