Productia din sectorul serviciilor si cel manufacturier s-a contractat pentru a saptea luna consecutiv, in august, sporind semnalele privind adancirea crizei economice, relateaza Bloomberg.
Indicele compozit, bazat pe sondaj, al achizitiilor mangerilor (PMI) in ambele sectoare din cele 17 state ale zonei euro a crescut la 46,6 puncte de la valoarea de 46,5 puncte inregistrata in iulie, arata estimarile initiale publicate joi de Markit Economics. O valoare a indicelui sub 50 de puncte indica o contractie. Economistii chestionati de Bloomberg se asteptau la o stagnare a indicelui.
Economia europeana poate avea dificultati in a reveni pe crestere economica, pe fondul reducerilor bugetare din tari ca Spania, Irlanda, Italia sau Grecia, care afecteaza cererea de consum, in timp ce companiile isi reduc numarul angajatilor pentru a-si proteja castigurile.
Pe fondul crizei fiscale care domina perspectiva economica si increderea investitorilor, joi, la Berlin, are loc si intalnirea dintre presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel.
Pe sectoare, indicele PMI pentru sectorul manufacturier a crescut in august la 45,3 puncte de la nivelul de 44 in iulie, iar indicatorul pentru productia din servicii a scazut la 47,5, de la 47,9 puncte.
Pentru Germania, cea mai mare economie a Europei, indicele din sectorul manufacturier s-a majorat in august la 45,1 puncte, de la nivelul de 43 inregistrat luna trecuta, in timp ce indicatorul pentru servicii a scazut de la 50,3, in iulie, la 48,3 puncte. In cazul Frantei, ambii indicatori au aratat imbunatatiri fata de luna iulie, mentioneaza Bloomberg. Productia din sectorul serviciilor si cel manufacturier s-a contractat pentru a saptea luna consecutiv, in august, sporind semnalele privind adancirea crizei economice, relateaza Bloomberg.
Indicele compozit, baz