Ministerul Sănătăţii şi-a propus să elimine raportările false ale medicilor cu bani proveniţi din buzunarele pacienţilor, prin coplată şi un sistem informatic costisitor.
Proiectul de Lege privind reforma în Sănătate este făcut pe genunchi, iar acest lucru este dovedit de explicaţiile oficialilor din Ministerul Sănătăţii. Atât societatea civilă, cât şi alte instituţii ale statului au reclamat câteva prevederi legislative, iar primele reacţii oferite ca răspuns de cei care au elaborat legea au vizat ilegalităţile din sistem, făcute de partea medicală, nicidecum îmbunătăţirea actului medical sau beneficiile pacienţilor.
De ce trebuie ca pacientul să suporte ilegalităţile făcute de personalul medical? Nu există un răspuns la această întrebare, însă există multe exemple care dovedesc că acest lucru se întâmplă:
1. Coplata. Românii plătesc asigurări de sănătate, dar bani tot nu sunt pentru pacienţii. În speranţa rezolvării acestei probleme, Ministerul Sănătăţii s-a gândit la o soluţie care împovărează tot pacientul. Noul proiect de Lege stipulează introducerea coplăţii. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, susţine că introducerea acestei măsuri va avea multe beneficii şi va eficientiza sistemul medical, însă la o analiză mai atentă nu se evidenţiază deloc acest lucru.
„Coplata se va plăti pentru toate serviciile medicale, inclusiv pentru cele de bază. Această prevedere are ca scop limitarea excesului nejustificat de servicii din partea pacienţilor, dar şi de a limita riscul unor raportări false. În acest context, medicii se vor gândi de două ori înainte să treacă pe foaie două internări în loc de una pentru că vor trebui să o plătească din buzunar, pentru că pacientul va plăti doar o dată", a declarat ministrul. De ce trebuie să plătesc eu, pacientul, pentru că unii medici fac raportări false sau alţi români merg mai des la medic decâ