Spaniolul Joaquim Rodriguez (Katusha) a profitat de profilul etapei a şasea, a atacat în ultimii 300 de metri ai căţărării de final şi s-a distanţat faţă de ceilalţi favoriţi. Lider în clasamentul general, Rodriguez a obţinut cea de-a patra victorie din carieră în Turul Spaniei, în timp ce britanicul Chris Froome l-a forţat pe Contador să piardă cîteva secunde bune
Amînate au fost toate evenimentele importante ale etapei a şasea, cea care stabilea un nou rendezvous între cuţitele lungi ale Turului Spaniei. Traseul în lungime de 175 de kilometri a propus două căţărări de categoria a III-a, după 145 de kilometri inspizi în care plutonul nu a clipit nici măcar în preajma sprintului de la Murillo de Gallego, două căţărări comprimate în 30 de borne, ca un acordeon strîns, perfecte pentru oamenii explozivi pe pante scurte şi abrupte, precum tricoul roşu, Joaquim Rodriguez.
Soarele nimicitor, ascensiunea finală pe care gradele de dificultate au dansat între 8 şi 14% şi războiul tăcut dintre Movistar/Katusha şi Sky l-au făcut pe Fernando Escartin să facă profeţii negre: "Căţărarea de final are doar 3 kilometri, dar poate costa timp cît Lagos de Covadonga".
Martijn Maaskant (Garmin), Joost Van Leijen (Lotto Belisol ), Thomas De Gendt (Vacansoleil), Pieter Weening (Orica–GreenEdge) şi Kristof Vandewalle (Omega Pharma-Quickstep) merită să fie menţionaţi, fie şi pentru că au îndrăznit să cerceteze primii drumurile peticite din apropierea Pirineilor, dar mai ales pentru că au supravieţuit o vreme bună ghilotinei organizate de Movistar şi Katusha, cu Valverde şi Rodriguez comunicînd asiduu pe linia roşie anti-Froome.
Contador a pîndit cu înţelepciune orice slăbiciune a vreunui favorit, contînd pe un Saxo Bank în care sacrificiul s-a împletit cu determinarea şi furia. Ultimul răzvrătit, belgianul De Gendt, s-a predat pe primele pante d