Clasa medie americană, curtată atât de democraţi cât şi de republicani în campania pentru alegerile din noiembrie, s-a redus atât ca dimensiuni cât şi ca nivel de venituri, relevă un studiu citat joi de AFP.
Conform studiului făcut public miercuri de centru de cercetare Pew, clasa medie din SUA cuprinde, în prezent, 51% din totalul adulţilor, faţă de 61% în 1971.
În ultimii zece ani, venitul său mediu anual a scăzut cu 5%, ajungând la 69.487 de dolari de la 72.956 de dolari, în timp ce patrimoniul acesteia s-a redus cu 28%, la 93.150 de dolari de la 129.582.
Singurul care a progresat a fost patrimoniul americanilor bogaţi, mai exact cu 1%, ridicându-se la 574.788 de dolari, în vreme ce patrimoniul americanilor defavorizaţi a scăzut drastic, cu 45%, ajungând la doar 10.151 dolari.
În aceste condiţii, 85% dintre adulţii participanţi la studiu au declarat că le este mai greu decât în urmă cu zece ani să-şi menţină nivelul de trai.
Şase persoane din zece au afirmat că au redus cheltuielile gospodăreşti pe parcursul anului trecut, faţă de 53% în 2008. În schimb, tot şase din zece estimează că nivelul lor de trai este mai ridicat decât al părinţilor lor la aceeaşi vârstă.
Felia din 'tortul naţional' nu s-a îngroşat decât pentru americanii cu cele mai mari venituri, crescând de la 29% acum 40 de ani la 46% astăzi. Clasei medii îi revine în schimb doar 45%, faţă de 62% în urmă cu patru decenii, iar celor mai defavorizaţi 9%, faţă de 10%.
Un american din doi consideră că face parte din clasa de mijloc, care potrivit studiului are ceva mai multă încredere în 'ajutorul' pe care l-ar putea primi de la preşedintele democrat Barack Obama decât în cel al contracandidatului său republican Mitt Romney - 52% faţă de 42%. Totodată, jumătate dintre persoanele intervievate au indicat că înclină în favoar