Universitatile de elita nu pot aparea intr-o societate corupta, pe un loc fara traditie si competitie veritabila. Afirmatia ii apartine prof. univ. dr. Vasile Isan (foto), rectorul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza”. Cu cateva saptamani inaintea inceperii unui nou an universitar, rectorul Isan a acordat un interviu in exclusivitate saptamanalului 7est.
Cati studenti vor veni in toamna sa studieze la Cuza? Cu aproximatie, cam acelasi numar ca si anul trecut. Numarul total de studenti inscrisi in toate cele trei cicluri de studii, licenta, master si studii doctorale, este de aproximativ de 32.000. Numarul celor care s-au inscris deja pentru licente este de aproximativ 5.000, iar pentru master de vreo 3.200. Daca situatia va fi similara cu cea din anii anteriori inseamna ca vom avea in jur de 350 de studenti la studii doctorale. Ponderea mare, 70% o reprezinta cei inscrisi in programele de licenta.
Care este raportul dintre locurile la buget si cele cu taxa? Per total, pe toate cele trei cicluri de studii, ponderea studentilor cu taxa este de aproximativ 37%. Ne incadram in prevederile legii 288 din 2004, privind organizarea ciclurilor de studii universitare, care spune ca numarul studentilor cu taxa poate fi cel mult egal cu numarul studentilor finantati de la buget.
Bacalaureatul de anul acesta a influentat numarul celor inscrisi la admitere? Situatia a fost similara cu cea de anul trecut. Sigur ca numarul candidatilor a scazut din cauza a doi factori: scaderea populatiei scolare, a numarului celor inscrisi in ”cohorta” de varsta 14-19 ani. Si, in al doilea rand, diminuarea ratei de promovabilitate a examenului de Bacalaureat. Dar aceasta nu reprezinta o premiza negativa pentru universitatea noastra, ca si pentru celelalte 11 universitati incadrate in categoria celor de cercetare si educatie. Mai degraba s-a constat o anumita crestere a calitat