Curtea Constituţională precizează, în motivarea deciziei de invalidare a referendumului, că singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este cel de 34.654 de persoane.
"Singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este cel de 34.654 persoane, reprezentând persoane decedate, persoane având statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetăţenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care şi-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecţii CNP", subliniază CC în motivarea difuzată de Antena 3. Curtea menţionează în motivare că scrisoarea Guvernului din data de 20 august relevă diferenţa în minus de 34.654 persoane faţă de numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente transmis de BEC, persoane cu privire la care Executivul arăta că trebuiau radiate de către primari şi serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor din listele electorale permanente utilizate la referendum.
CC subliniază faptul că nu are atribuţii în procedura actualizării listelor electorale permanente şi nu poate opera modificări în acestea.
"Ceea ce poate constata Curtea, potrivit competenţei sale, este numai dacă diferenţa de date transmisă este de natură să conducă la îndeplinirea sau neîndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului. Or, este evident, din compararea datelor comunicate de BEC, respectiv de Guvern, că nu există o astfel de situaţie", se mai arată în motivarea Curţii.
CC mai precizează, în motivarea deciziei privind referendumul, că românii cu drept legal de şedere în străinătate, al căror domiciliu e în ţară, fac parte din listele permanente,