Aproape 600 de familii din satul Broșteni au apă doar adusă cu cisterna de către pompieri. Seceta fără precedent din acest an i-a lăsat pe oameni și pe animalele din gospodării fără apă de băut. Singura sursă de aprovizionare au rămas cisternele cu apă aduse de angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Nu am avut altă soluție decât să apelăm la ajutorul celor de la ISU. Dacă nu au incendii vin și ne aduc câte o cisternă de apă pe zi iar dacă au incendii ne programăm câte două cisterne într-o zi”, ne-a declarat Ion Alanei, primarul comunei Broșteni.
Odată ajunși în comună, pompierii merg cu cisterna în satul Broșteni, unde este cea mai acută nevoie de apă. Aici, distribuirea apei se face în funcție de numărul membrilor din familie. Cele mai numeroase familii primesc câte 200 sau 300 de litri de apă iar cele mai mici doar 100 de litri de apă, adică aproximativ 5 bidoane. „Apa este ca aurul la noi în comună, greu tare de găsit!”, spune un sătean. Oamenii trebuie să drămăluiască apa primită pentru o zi sau două, lucru greu de făcut, mai ales pentru gospodăriile care au și animale. „Eu am 8o de ani și nu am mai apucat așa ceva. Pun pe bicicletă bidonul și mă duc să mai aduc de la fântână când nu mai am apă. Cine să îmi aducă mie!”, spune Alecsandru Staicu. Zilnic, oamenii stau și așteaptă pe la porți, pentru că în curte nevoia de apă este foarte mare. „Dacă este o familie mai numeroasă dăm 200-300 de litri de apă dar dacă este un bătrân singur îi dăm doar 100” , spune edilul comunei.
Bătrânii, obligați să care apă de la câțiva kilometri
În localitate mai sunt doar trei fântâni, aflate undeva la marginea satului, de unde oamenii își mai pot lua apă. „Ca să ajungă la fântâni cei din satul Broșteni trebuie să meargă aproape doi kilometri pe jos. Pentru un bătrân de 80 de ani este foarte greu. În sat, ca peste tot în mediul ru