Colegii Angelei Merkel raman basisti pana la capat. Dupa ce Deutsche Welle, sub impresia scorului devastator de la referendum, il sfatuia pe Traian Basescu sa demisioneze (asa cum ar face orice lider democratic), decizia Curtii Constitutionale a dat unui ”teuton” prilejul unei noi sarje de cavalerie.
Presedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, sterge pe jos cu Ponta si Antonescu. Treaba lor. A celor trei si cu Angela Merkel, patru. Dar sa nu prosteasca in fata 8 milioane de oameni. Bun, au vrut sa-l mentina la Putere pe Basescu printr-un artificiu avocatesc, considera ei ca trebuie sa decida romanii plecati din tara si care nu voteaza niciodata, ok. Dar Krichbaum a ţinut sa sublinieze, in discursul sau, si ca Romania este o ţara suverana. ” Dezbaterea este de fapt nu pro sau contra presedintelui Basescu, spune Kirchbaum, dar despre respectarea standardelor democratice. Aceasta include respectarea independenţei sistemului judiciar, respectarea statului de drept, separaţia puterilor si asa numitele echilibre ale sistemului instituţional”.
Vorbim, deci, despre domnul chestor, despre anuntarea arestarilor din vami, despre anchetarea fraudelor de la alegerile din 2009, ca sa dam si exemple de independenta a sistemului judiciar? Sau pe astea nu le observa profesorii de democratie? Spionarea adversarilor politici, ”scurgerile” din dosare, niciodata investigate, reprezinta, binenteles, dovezi de respectare a statului de drept. Separatia puterilor o insemna ”suprapunerea” functiilor de presedinte si premier, pe care o remarca pana si mult prea politizata CCR?
Nici nemtii, nici austriecii, nici chiar luxembrughezii aparatori ai drepturilor omului Basescu nu au remarcat, pana acum, vreo problema. A, sa nu uit, o mica nemultumire tot au avut: Angela Merkel a cerut, acum un an, ca guvernul Boc sa urgenteze platile catre compan