Pretul aurului a avut un boom anii trecuti, insa in 2012 tendinta pare sa se schimbe.
O analiza oferita de specialistul in macroeconomie Mark Thoma, de la Universitatea din Oregon, SUA, arata care sunt tendintele pe care le va urma pretul aurului. Anul acesta, el a scazut deja cu 7%.
Motivul cresterii din 2011 este dat de cererea crescuta de aur care s-a inregistrat in China si India, dar si de masurile de siguranta luate impotriva inflatiei, arata CBS News. Multe state au cumparat aur pentru a resimti cat mai putin impactul inflatiei asupra propriilor economii.
Acest lucru a fost vizibil inca de la inceputul crizei financiare. Totusi, din septembrie 2011, de cand cererea Chinei si a Indiei au scazut, pretul a inceput si el sa coboare. Estimarile arata ca cererea de aur va fi in continua scadere in perioada urmatoare.
Ea nu va continua la nesfarsit, insa este de asteptat sa se intample astfel o lunga perioada de timp. In SUA, inflatia nu este estimata se creasca, deci aurul nu va mai fi o masura de asigurare, insa situatia este incerta in Europa.
Totusi, bancile centrale iau masurile necesare pentru a nu ne confrunta cu o crestere mare si brusca a inflatiei, ele incercand sa o tina sub control. Se pare ca viitorul nu va aduce un pret la fel de mare al aurului, atat cat a fost el in trecut.
Totul depinde de ce se va intampla in China si India in urmatoirii ani. Este de asteptat ca tarile in curs de dezvoltare sa isi reia cresterea economica puternica, insa acest lucru nu va avea un efect imediat. Din acest motiv, este posibil sa se exercite o presiune pentru cresterea pretului aurului.
Pretul aurului a avut un boom anii trecuti, insa in 2012 tendinta pare sa se schimbe.
O analiza oferita de specialistul in macroeconomie Mark Thoma, de la Universitatea din Oregon, SUA,