Fostul combinat chimic din Craiova aproape că a fost ras de pe faţa pământului. Sute de tone de oţel şi inox au fost dislocate şi vândute de Petrom. O firmă se ocupă şi de decontaminarea zonei, din cauză că pe vechile instalaţii se mai găsesc substanţe periculoase. GdS vă arată cum s-a transformat un colos industrial într-un morman de fiare vechi.
Decât să retehnologizeze combinatul şi să facă „infuzie“ de câteva milioane de euro pentru respectarea legislaţiei de mediu, OMV Petrom (proprietarul combinatului) a preferat să treacă anul acesta la demolarea Doljchim din temelii. În numai câteva luni, peisajul s-a schimbat radical în zona fostului combinat. În locul clădirilor şi instalaţiilor industriale au apărut resturi de moloz şi de fier ruginit şi contorsionat. Dacă în vremurile bune ale combinatului aici lucrau câteva mii de oameni, în prezent mai activează la Doljchim doar 66, care ajută la demolare. Până la sfârşitul anului, Doljchim va fi lichidat în întregime.
Milioane de dolari obţinute doar din demolare?
Potrivit unor surse din cadrul Doljchim, din incintă au fost scoase şi urmează a fi extrase zeci de mii de tone de fier vechi, inox, nichel şi alte materiale. Cele mai multe dintre ele ar ajunge pe pieţele emergente din Turcia şi China şi ar fi vândute de către OMV Petrom la preţuri comparabile cu cotaţiile afişate la Bursa de la Londra (London Metal Exchange). Pe 21 august 2012, preţul oţelului pe Bursa de la Londra era de 355 de dolari pe tonă (pentru cumpărători). De asemenea, la aceeaşi dată, cotaţiile nichelului se ridicau la 15.610 dolari pe tonă. După calculele noastre, valoarea veniturilor din demolarea Doljchim ar aduce în vistieria proprietarului de drept câteva milioane de dolari, pe când producţia de îngrăşăminte nu era o activitate profitabilă pentru Petrom. Înainte să se decidă dărâmarea fostului combinat, s-a încercat o nego