Presiunea si banii. Acestea sint singurele doua metode prin care Occidentul poate influenta USL sa ramina in parametrii democratici. Presiunea politica externa a fost eficienta si esentiala in acceptarea de catre Guvern a cvorumului la referendum. Iar banii, banii sint esentiali pentru salarii si pensii intr-o tara care traieste pe datorie si unde o denuntare a acordurilor internationale ar duce la explozia dobinzilor la care Statul se imprumuta. Acestea sint cele doua optiuni ale Occidentului. Doar biciul. Optiunea "zaharelul" nu mai exista. Si sint convins ca Occidentul va folosi biciul pentru ca nu vrea sa piarda Romania de pe orbita sa. Ar insemna sa permita un focar de instabilitate la granite si un precedent periculos pentru alte tari cu tendinte centrifuge.
Cum se poate manifesta presiunea politica? Exista mai multe paliere.
1. Palierul "executiv"
Aici e vorba despre presiunea din partea Comisiei Europene. Presedintele CE, Jose Barroso, resimte o presiune majora, Comisia fiind acuzata atit pentru ca a reactionat prea soft (la fel ca si in cazul Ungariei), dar si pentru ca in anii dinaintea aderarii a insistat ca Romania sa fie primita in UE in 2007, desi multe State Membre atentionau ca reformele erau incomplete si reversibile.
E de asteptat deci ca Barroso si Viviane Reding, gurile de tun ale Comisiei, sa acorde atentie constanta Romaniei. Comisia va folosi la maximum conditionarile MCV si eventualele sanctiuni in ceea ce priveste fondurile europene (aici trebuie sa fie clar ca nu doar Guvernul este vinovat pentru slaba gestionare, ci si guvernele Boc).
E plauzibil ca si in negocierile pentru bugetul UE pentru urmatorul exercitiu financiar Comisia sa foloseasca aceste presiuni.
2. Palierul relatiilor bilaterale
Semnalul dat miercuri de Germania la adresa Guvernului e extrem de dur. F