În prezent, se află sub ameninţarea unui nou transplant de rinchi, după ce, în 1995, a fost diagnosticat cu sindrom nefrotic, o maladie gravă
În 2004 a suferit un transplant care i-a pus cariera departe de priorităţi. Legenda All-Blacks este discret, nu prea acordă interviuri, dar a făcut o excepţie pentru publicaţia franceză Le Figaro. A fost sincer, firesc şi s-a văzut că rugbyul începe să-i fie o amintire îndepărtată. Lomu trăieşte la Auckland, are 37 de ani, o boală chinuitoare şi multă speranţă.
- Pe 24 septembrie 2011, ai fost internat din cauza unor complicaţii, urmare a transplantului de rinichi. Cum te simţi azi?
- Mult mai bine. încerc să-mi reiau viaţa fiind tot timpul conştient că este posibil să suport un nou transplant. Fac dializă de trei ori pe săptămînă. În restul timpului, stau cu soţia mea şi cu copiii mei.
- Ce s-a întîmplat în septembrie?
- Habar nu am. Nici medicii nu ştiu. Dintr-o dată am început să mă simt din ce în ce mai slăbit. La spital au observat că rinichiul nu mai funcţiona. Azi, practic, rinichiul este "adormit" şi tratamentul pe care îl urmez încearcă să-l retrezească la viaţă. Dacă tratamentul nu va merge, voi face alt transplant, ca să pot supravieţui.
- Mai urmăreşti rugbyul internaţional?
- Mai puţin ca înainte. Sincer vorbind, dializele mă obosesc foarte mult şi prefer să-mi petrec vremea cu familia. Dar încă mă uit la meciurile importante, mai ales cînd joacă All-Blacks.
Diferenţă inexistentă
- Înseamnă că ai urmărit cu mare drag triumful lor la Cupa Mondială.
- Bineînţeles. Echipa aceea a ştiut să se descurce. A fost Mondialul ei. Nu ştiu ce s-ar fi întîmplat dacă ar fi pierdut.
- Finala aceea, încheiată 8-7 în defavoarea Franţei, nu a fost cel mai frumos meci din istorie.
- E adevărat. Dar în orice finală cineva