Statele Unite riscă să intre în recesiune în 2013 dacă aplică o cură de austeritate forţată, fără să modifice legile privind bugetul până la sfârşitul anului, a avertizat miercuri Biroul pentru Buget al Congresului american (CBO) într-un studiu, informează AFP.
Casa Albă a reacţionat imediat, apreciind că acest raport ar arăta necesitatea ca republicanii din Congres să voteze prelungirea înlesnirilor fiscale acordate clasei mijlocii după sfârşitul acestui an, lăsându-le în acelaşi timp să expire pe cele acordate celor mai bogaţi contribuabili.
Potrivit legislaţiei actuale, deficitul bugetar al statului federal ar trebui să scadă la 641 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar aferent anului 2013, care începe la 1 octombrie, reprezentând 4% din PIB, faţă de 7,3% în 2012, anunţă CBO în ultimele sale previziuni economice şi bugetare.
Această ameliorare a situaţiei conturilor publice va fi posibilă, cu toate acestea, cu preţul unei întoarceri a economiei în recesiune, cu o scădere a PIB-ului "de 0,5% la nivel anual în al patrulea trimestru din 2013 şi o creştere a ratei şomajului la aproape 9% în semestrul doi din 2013", se precizează în studiu.
Rata oficială a şomajului în Statele Unite, în iulie, era de 8,3%. Situaţia la care se referă CBO este cunoscută sub numele de "fiscal cliff", cu care SUA se pot confrunta începând din ianuarie.
Legea prevede că, în lipsa obţinerii unui acord până la sfârşitul anului între tabăra democrată a preşedintelui Barack Obama şi cea a opoziţiei republicane asupra modalităţii de reducere a datoriei publice, un anumit număr de măsuri de relansare economică şi de reducere de impozite vor expira la 1 ianuarie, când vor intra în vigoare scăderi automate ale cheltuielilor publice.
Preşedintele Băncii Centrale americane (Fed) Ben Bernanke anunţa încă din iulie că, în ace