Guvernul a aprobat, joi, proiectul de rectificare bugetara, prin care a renuntat la unele investitii, considerate ineficiente, si a marit cheltuielile sociale. Insa analistii avertizeaza ca daca acest gen de decizii vor continua, economia Romaniei ar putea inregistra derapaje masive.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca a renuntat la unele investitii ineficiente si a realocat fonduri pentru cheltuielile sociale, cum ar fi reintregirea salariilor, restituirea sumelor din pensii incasate ilegal, alocarea banilor pentru insotitorii persoanelor cu handicap sau subventii pentru agricultorii afectati de seceta.
"Am aprobat rectificarea bugetara, pornind de la obligatia de a pastra tara noastra intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta in totalitate acordurile si obligatiile pe care Romania le-a avut cu creditorii internationali", a declarat premierul, care a insistat ca au taiat de unde s-au facut investitii total nepotrivite, de exemplu in partii de schi in locuri unde nu ninge sau piscine la sate.
Ce aduce rectificarea bugetara (Video)
Concret, Guvernul a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei la rectificare, dar a redus 2 miliarde de lei de la cheltuielile de investitii finantate atat din buget, cat si din fonduri europene.
Analistii chestionati de Ziare.com au atras atentia ca acest gen de decizii reprezinta o traditie care a persistat in toate Guvernele din 1990 si pana in prezent.
"Renuntarea la investitii a fost solutia adoptata de toate Guvernele post-decembriste, in momentul in care aveau nevoie de o reechilibrare bugetara, iar efectele acestei decizii s-au vazut in timp, in sensul in care multe investitii nu au fost duse la bun sfarsit, astfel ca s-a ajuns la dublarea sau triplarea costurilor pentru proiectele respective", a precizat analistul Aurelian Dochi