Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, poate astepta pana cand Curtea Constitutionala din Germania se va pronunta cu privire la legalitatea fondului permanent de salvare al Uniunii Europene pentru a-si prezenta planul sau de achizitii de obligatiuni guvernamentale, au precizat doi bancheri centrali pentru Bloomberg.
Cum Curtea Consitutionala a Germaniei se va pronunta pe 12 septembrie, investitorii care asteptau ca Draghi sa anunte un program definitiv de achizitii la conferinta de presa din 6 septembrie ar putea fi dezamagiti, spun cei doi oficiali, care au solicitat sa ramana sub protectia anonimanului, discutiile nefiind publice.
Inca se lucreaza la acest program si staff-ul BCE s-ar putea sa nu il finalizeze pana atunci, au precizat cei doi. Un purtator de cuvant al autoritatii monetare din Frankfurt a refuzat sa comenteze cazul.
Draghi a anuntat pe 2 august ca BCE poate inverveni pe piata secundara pentru a reduce randamentele titlurilor unor state, precum Spania si Italia, daca acestea solicita sprijinul fondului de salvare european si accepta in schimbul ajutorului conditii stricte.
Mecanismul European de Stabilitate (MES), care va inlocui Fondul temporar European de Stabilitate Financiara (FESF), nu a intrat inca in vigoare din cauza incompatibilitatii statutului sau cu constitutia Germaniei.
Toate detaliile despre planul ECB pot fi prezentate luna viitoare, afirma acestia. Desi Bundesbank, banca centrala a Germaniei, se opune achizitiei de titluri a BCE, este de asteptat ca aceasta sa cedeze in cele din urma, a declarat unul dintre oficiali.
Randamentele titlurilor spaniole pe doi ani au crescut cu sapte puncte de baza dupa ce stirea a fost publicata, la 3,79 procente, la ora 12:24 p.m., in Londra. De asemenea, rata dobanzii la titlurile italiene cu scadenta similara s-a m