Două instituţii se ocupă de aceeaşi problemă, însă niciuna n-a reuşit să formuleze până acum un răspuns concret. Parchetul General, care doreşte să depisteze dacă vreun cetăţean a votat de mai multe ori, încurcă activitatea Autorităţii Electorale Permanente care, la rândul ei, încearcă să facă acelaşi lucru.
Potrivit unui comunicat al AEP, instituţia "AEP nu deţine listele electorale utilizate la referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, acestea fiind puse la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea unor cercetări".
AEP susţine că odată ce va recupera listele de la Parchet, cu ajutorul soft-ului specializat achiziţionat le va analiza, pentru a depista eventualele voturi multiple.
Au votat de 7 sau 8 ori în Iaşi la referendum. Află cine sunt cei ale căror date apar de mai multe ori pe listele suplimentare
De asemenea, AEP se află în acest moment în imposibilitatea de a răspunde la 3.000 de solicitări din partea cetăţenilor care vor "să afle dacă în listele electorale utilizate la referendum figurează că şi-au exercitat dreptul de vot".
Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) verifică dacă listele electorale permanente folosite la referendum şi înscrisurile transmise Curţii Constituţionale (CC) conţin date nereale "de natură să atragă răspunderea penală a autorilor".
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a achiziţionat softul privind depistarea votului multiplu la referendumul din 29 iulie, costul acestuia ajungând la 1,9 milioane de lei.