Guvernul francez a decis să uşureze accesul la muncă al romilor din România şi Bulgaria care trăiesc în această ţară, în speranţa că aceştia se vor integra mai bine în societate. Astfel, Executivul de la Paris a hotărât să elimine taxele pe care firmele le plăteau dacă angajau un român sau un bulgar şi să lărgească lista de meserii care pot fi practicate de cele două categorii în Franţa. „În prezent, această listă era limitată la doar 150 de poziţii", notează Liberation. În paralel, va continua evacuarea taberelor ilegale, dar autorităţile vor încerca să aplice „soluţii individualizate" pentru cei alungaţi, potrivit aceluiaşi cotidian.
Decizia luată miercuri şi susţinută de preşedintele François Hollande a produs mulţumire la nivelul Comisiei Europene, dar a creat o ruptură în rândul francezilor. „Doar cele două măsuri nu sunt suficiente, pentru că nu înlătură barierele birocratice de care se lovesc romii când vor să se angajaze. Mai mult, nici patronii nu au timpul necesar pentru a îndeplini toate condiţiile pentru semnarea unui contract. Este necesară simplificarea acestora", arată cotidianul L'éxpress.
"Agenţia de turism pentru români"
Un deputat al Frontului Naţional, formaţiune de extremă dreapta care a ajuns pe locul trei în Franţa ca reprezentare politică, a arătat preşedintele Francois Hollande nu face decât să creeze „o agenţie de turism pentru români". „Am reuşit această capodoperă - să creăm agenţia Hollande pentru ocuparea forţei de muncă rome, agenţia de turism Hollande pentru români. Bravo! Nu aveam destule probleme?", a declarat Gilbert Collard, la postul France 2. Acesta a insistat că "problema romilor ar trebui să-i preocupe pe români şi bulgari", nu pe francezi.
Pe de altă parte, un eurodeputat al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), partid de dreapta, apreciază decizia. „Guvernul are dreptate să vrea să amelioreze