Riscul de sărăcie pentru persoanele active din România este în creştere, acestea fiind în pericol să nu-şi poată asigura subzistenţa prin veniturile provenite din munca prestată. Aceasta este părerea ministrului Muncii.
„Indicatorii trecuţi în Carta Socială Europeană şi în Protoculul adiţional din 1988, care stau la baza calculului gradului de sărăcie, plasează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană, iar pentru unii indicatori - suntem chiar pe ultimul loc", este una dintre declaraţiile recente ale ministrului muncii, Mariana Câmpeanu.
Situaţia este mult mai neplăcută. „România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Intervine însă un factor nou, îngrijorător. Din mai multe studii pe care le-am făcut în cadrul Ministerului Muncii rezultă că, în ultima perioadă, creşte riscul de sărăcie în rândul persoanelor active", subliniază ministrul Muncii.
Pentru a evita un dezastru, oficialul este de părere că persoanele vulnerabile trebuie protejate.
„Dacă în categoria persoanelor vulnerabile vor fi incluşi şi cei activi care ajung să nu mai aibă condiţii decente de viaţă, de educaţie, de sănătate, locuri de muncă, şi nu sunt bine plătiţi la acele locuri de muncă, riscurile sociale cresc şi încrederea într-un stat democratic, în regulile Uniunii Europene, vor scădea", concide Câmpeanu.
Statisticile date publicităţii în 2008 arată că peste un milion de români câştigă sub 250 de lei.