Poliţiştii români au reţinut opt persoane suspectate că traficau migranţi pe care îi înregistrau pe acte ca fiind legume sau fructe.
Anchetatorii au stabilit că traficanţii au organizat în intervalul 2010 – 2012 peste 20 transporturi clandestine de migranţi, operând pe teritoriul a şase state europene, respectiv Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Italia, Austria şi Germania. Astfel, circa 100 de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii au fost călăuziţi şi transportaţi în Occident, Italia şi Germania fiind destinaţiile preferate ale transfugilor.
Modul de operare al filierei consta în racolarea imigranţilor ilegali aflaţi în Turcia, Bulgaria şi Grecia şi introducerea lor ilegală în România, ulterior transfugii fiind introduşi în compartimentele de marfã ale unor autoutilitare închiriate pentru efectuarea de curse pe relaţia România-Ungaria. Scopul declarat al traficanţilor era acela de efectuare a operaţiunilor de import şi export al legumelor şi fructelor între destinaţiile menţionate.
Profiturile considerabile realizate de traficanţi, constând în sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de euro pentru fiecare din imigranţii traficaţi, au permis reţelei refacerea după dezmembrarea celei mai importante ramuri ale sale, în anul 2011, când în cadrul unei operaţiuni comune româno-germano-austriece au fost arestaţi în Spania, România şi Austria alţi 12 membrii din componenţa ei.
Poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul I.G.P.R. şi procurori ai D.I.I.C.O.T. au efectuat ieri descinderi la locuinţele a opt persoane suspectate de implicare într-o reţea specializatã în traficul de migranţi de origini afro-asiatice pe relaţia România-Ungaria-Austria-Italia/Germania.
În urma acestor activităţi au fost puse în aplicare şapte mandate de aducere emise pe numele suspecţilor şi au fost ridicate mai multe obiec