România va vinde obligaţiuni pe pieţele externe în următoarele două luni pentru a finanţa deficitul bugetar, după ce trei emisiuni de titluri s-au încheiat fără succes în luna august deoarece tensiunile politice au dus la majorarea costurilor de finanţare, informează Mediafax, citând Bloomberg.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmăreşte săptămânal evoluţiile de pe pieţele externe pentu a determina momentul oportun să vândă obligaţiuni denominate în euro, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg secretarul de stat în MFP Enache Jiru, potrivit BusinessWeek.com.
"Cu o anumită marjă de siguranţă, aş spune că vom emite sigur eurobonduri în următoarele două luni. Monitorizăm pieţele săptămânal şi discutăm constant cu investitorii, care manifestă tot mai mult interes", a afirmat Jiru.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat României să cedeze presiunilor din piaţă şi să accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon în zona finanţelor publice, a declarat săptămâna trecută pentru Bloomberg şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.
Guvernul ar trebui să evite să respingă oferte la licitaţiile de obligaţiuni de pe piaţa internă şi ar trebui să încerce să vândă titluri pe plan internaţioanl în acest an, dacă vor permite condiţiile de pe pieţe şi dacă statul nu va deraia de la programul economic convenit în acordul de precauţie de 5 miliarde euro, a afirmat atunci De Vrijer.
MFP a respins joi toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, considerând că randamentul cerut este prea ridicat, aceasta fiind a treia licitaţie încheiată fără succes în luna august.
Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 200 milioane de lei, iar băncile au subscris titluri de 513,8 milioane lei.
Trezoreria a respins şi luni ofertele băncilor pentru