"Ce importanţă are că s-au luat 100 de milioane de colo şi s-au mutat dincolo? S-au făcut analize profesionale pentru a ajunge la asemenea concluzii".
Afirmaţia a fost făcută joi, pe un ton uşor iritat, de către ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, care a evitat astfel să răspundă la solicitările jurnaliştilor de a preciza sumele mai importante alocate sau retrase de Guvern şi ministerele care le-au cedat sau, după caz, le-au primit la rectificarea bugetară.
"Nu vă pot spune pentru că n-am aceste date, cât am luat de ministerul cutare sau cutare. N-are importanţă. Din moment ce miniştrii sunt mulţumiţi. Aţi văzut, au plecat zâmbind acasă", a spus Florin Georgescu, citat de Mediafax.
Pe scurt, bugetul rectificat se bazează pe cifre economice mai proaste decât cel iniţial. Creşterea economică a fost micşorată de la 1,5 la 1,2%, iar cursul valutar mediu pe care este fundamentat bugetul este de 4,45 de lei pentru un euro, faţă de 4,21 lei pentru un euro cât era anterior. Cu alte cuvinte, Ministerul Finanţelor se aşteaptă la creşterea cursului mediu de schimb în a doua parte a acestui an, faţă de prima parte a anului.
Rectificarea bugetară a presupus reducerea veniturilor şi cheltuielilor bugetului de stat, dar majorări la bugetele sociale. Astfel, veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB (2,65 miliarde lei), iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2% din PIB (1,25 miliarde lei). Bugetele asigurărilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmând să se încadreze în ţinta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat.
Victor Ponta, care a participat la şedinţa Executivului ce a fost întreruptă la un moment dat pentru ca primul ministru să poată participa şi la şedinţa CSM, a precizat câteva dintre "capitolele" care au primit sume suplimentare la rectificare. Astfel, Ministerul Muncii, M