Campioane în sporturile de echipă, Oltchim (handbal), CFR Cluj (fotbal), Asesoft (baschet), Tomis Constanţa şi Remat Zalău (volei) se bazează tot mai mult pe vedete din afara României.
S-au dus de mult vremurile în care România conta în sporturile de echipă. Astăzi, naţionalele masculine de handbal, volei, fotbal şi rugby nu mai reuşesc să se impună în faţa marilor naţiuni. Iar una dintre explicaţiile declinului suferit este că aria de selecţie s-a micşorat, iar cluburile autohtone de seniori sunt nevoite să se întărească transferând jucători din afara graniţelor.
Handbal feminin
Oltchim, mai tare decât naţionala României
Cel mai bun exemplu în acest sens este Oltchim Rm. Vâlcea. Socotită cea mai valoroasă echipă de club din România, gruparea din Zăvoi a disputat finala Ligii Campionilor în 2010. Iar apoi şi-a propus să câştige competiţia, aşa că pentru acest sezon s-a întărit ca niciodată.
Iar dacă în anii trecuţi le-a repatriat pe multe dintre româncele care evoluaseră în străinătate, de data aceasta a abordat o altă strategie, transferând vedete care nu au cetăţenie română. Mai întâi s-a bătut palma cu Allison Pineau şi Amandine Leynaud, jucătoare ce evoluează pentru vicecampioana mondială Franţa. Iar seria achiziţiilor s-a încheiat cu Marija Jovanovici şi Katarina Bulatovici, jucătoare ce au disputat finala Jocurilor Olimpice cu Muntenegru, ultima, dublă câştigătoarea a Champions League cu Slagelse (2007) şi Buducnost (2012).
Pentru a-şi atinge obiectivul, Oltchim a apelat şi la un antrenor străin, angajându-l pe Jakob Vestergaard (37 de ani), cel care a lucrat la Ikast şi Viborg, dar şi cu naţionala Australiei. „Avem cea mai valoroasă echipă din istorie. Nu că jucătoarele de dinainte ar fi fost mai prejos, dar acum avem fiecare post acoperit. Putem câştiga Liga Campionilor", a mărturisit preşedintele Petre Berbecaru despr