Măsurile anunţate de Guvernul francez în vederea ameliorării situaţiei romilor aflaţi pe teritoriul Franţei au fost salutate de autorităţile de la Bucureşti şi de Comisia Europeană de la Bruxelles. În Franţa, ele sunt salutate de numeroase asociaţii, precum şi de o parte a stângii franceze, în timp ce dreapta îşi exprimă îndoiala în privinţa eficienţei lor.
Două măsuri concrete ar putea să conducă treptat la accesul acestor populaţii pe piaţa muncii. A fost suprimată de fapt o taxă pe care trebuia să o plătească patronii sau întreprinderile care angajau romi provenind din România sau Bulgaria. Pe de altă parte, a fost lărgită lista de meserii la care pot avea acces romii. Asistăm deci la o schimbare de atitudine faţă de perioada Sarkozy şi la o reală încercare de găsire a unor soluţii în vederea integrării acestor persoane, al căror număr este evaluat în Franţa între 15 mii şi 20 de mii.
În acelaşi timp, Guvernul avansează cu paşi mici şi destul de prudenţi. În nici un caz, Guvernul francez nu îşi asumă angajamentul de a rezolva singur această problemă. Dovadă că Parisul doreşte să înscrie subiectul pe ordinea de zi la viitoarea sesiune a Consiliului Uniunii Europene.
Concomitent, Parisul nu vrea să încurajeze formarea de noi tabere ilegale şi precizează că vor continua să fie dezmembrate cele existente. Dar, mai arată responsabilii francezi, statul va continua consultările cu partenerii săi şi mai ales cu colectivităţile locale, pentru a găsi soluţii adaptate pentru familiile de romi obligate să părăsească respectivele tabere...
"Măsurile anunţate de Paris constituie o etapă importantă în vederea integrării romilor", a estimat Comisia Europeană, care încurajează Franţa să procedeze la "ridicarea ansamblului de restricţii încă în vigoare în ce priveşte accesul pe piaţa muncii a cetăţenilor români şi bulgari".
Premierul francez a pr