Economia americană, cea mai mare a lumii, riscă să intre anul viitor într-o recesiune mai adâncă decât s-au aşteptat autorităţile dacă politicienii nu reuşesc să se înţeleagă cum să economisească mai bine. Despre China, unde economia dă semne de oboseală, analiştii spun că este pe cale să intre în zona de pericol, iar situaţia se va înrăutăţi din cauza bulei imobiliare, care ar putea degenera într-o criză financiară.
În Australia un oficial a avertizat că boom-ul minier, care a protejat ţara de turbulenţele din exterior, s-a terminat. În cazul Europei, criza nu doar că îi slăbeşte economia, dar îi şi compromite influenţa geopolitică. Cum într-o economie globalizată componentele sunt interconectate, turbulenţele de la nivel local se vor propaga, cu siguranţă, în zonele până atunci mai rezistente.
În SUA, dacă politicienii nu găsesc soluţii pentru a îngrădi efectele sau evita ceea ce americanii numesc "vârful fiscal" - reduceri de taxe care expiră la sfârşitul anului şi activarea unor reduceri automate de cheltuieli, economia va fi aruncată într-o recesiune mai gravă decât s-a estimat iniţial, a avertizat Comisia pentru Buget a Congresului, o agenţie care calculează impactul legislaţiei asupra finanţelor guvernului, scrie Financial Times.
Comisia a atenţionat că dacă Congresul nu acţionează până pe 1 ianuarie, economia se va comprima cu 0,5% anul viitor, iar rata şomajului va creşte de la 8,2% la 9,1%. În luna mai autoritatea anticipa că economia va creşte uşor, cu 0,5%, chiar dacă Congresul va rămâne paralizat. Prognoza a fost înrăutăţită mai ales din cauza "reevaluării puterii" economiei americane. Prima jumătate a anului viitor va fi în mod special dificilă, PIB-ul urmând să scadă cu aproape 3%, notează Thomson Reuters.
Ambele partide din Congres şi candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie nu reuşesc să cadă de acord as