Fondatorii muzicii rock aşa cum o ştim astăzi au ajuns la cinci decenii de carieră, iar trupa devine astfel cea mai longevivă din istoria muzicii.
Cu o jumătate de veac în urmă, când puştii de la Rolling Stones au cântat pentru prima dată în clubul londonez Marquee, cu siguranţă că nu s-au gândit că vor deveni cea mai cunoscută, cea mai longevivă, cea mai productivă şi cea mai profitabilă trupă rock ce a existat vreodată.
Pe 12 iulie 1962, şase tineri britanici au urcat pe scena de pe Oxford Street: Brian Jones (chitară), Mick Jagger (voce), Keith Richards (chitară), Ian Stewart (pian), Dick Taylor (bas) şi Mick Avory (baterist). Noua componenţă a trupei, adică Jagger, Richards, Charlie Watts (baterist) şi chitaristul Ronnie Wood, datează din 1993. Lor li se alătură la concerte Darryl Jones (basist) şi Chuck Leavell (clape).
De la 30 de lire la 300 de milioane
Cei şase au primit pentru prestaţia de atunci 31,5 lire sterline (630 de şilingi) şi le-au împărţit nu tocmai echitabil: fiecare a primit câte 5 lire, dar Brian Jones a luat cu 1,5 lire mai mult. Nu au trecut prea mulţi ani până când cele puţin peste 30 de lire s-au transformat în milioane. Turneul „A Bigger Bang", ocazie cu care trupa rock a concertat şi pe stadionul „Lia Manoliu" din Bucureşti (în 2007), a avut încasări de peste 300 de milioane de lire sterline.
1963, în Marea Britanie. De la stânga la dreapta: Charlie Watts, Bill Wyman, Mick Jagger, Brian Jones şi Keith Richards
Mick Jagger şi Keith
Richards au fost colegi de şcoală primară în Dartford, Kent. Gimnaziul l-au făcut în şcoli diferite, dar aveau să se întâlnească din nou la 18 ani, întâmplător, într-o staţie de tren. Au descoperit atunci că împărtăşesc pasiunea pentru muzica blues şi rock and roll. Prietenia ce s-a legat atunci între ei avea să dureze o viaţă, chiar dacă a fo