Portugalia, al cărei obiectiv privind deficitul public pare compromis în acest an din cauza reducerii încasărilor fiscale, ar putea fi nevoită, ca şi Grecia, să ceară mai multă flexibilitate în aplicarea planului de austeritate impus de către creditorii săi, potrivit analiştilor, relatează vineri AFP.
Potrivit direcţiei generale a bugetului, încasările fiscale au scăzut în primele şapte luni cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din cauza îndeosebi a unei reduceri puternice a consumului pe fondul recesiunii, cu o contracţie a economiei prevăzută la 3% în acest an şi o rată record a şomajului, în prezent de 15%.
În acest context, guvernul nu va fi în măsură să respecte obiectivul privind un deficit public de 4,5% din PIB la sfârşitul anului, sunt de părere mai mulţi analişti, şi va trebui să găsească între două şi trei miliarde de euro pentru a compensa acest deficit.
Ministrul portughez de finanţe, Vitor Gaspar, ''a pierdut lupta'', afirmă cotidianul Diario Economico, adăugând că el n-a ştiut ''să prevadă impactul recesiunii asupra încasărilor fiscale''.
''Aceste cifre îi pregătesc pe responsabilii naţionali şi internaţionali pentru o mai mare supleţe a planului de ajustare bugetară'' al Portugaliei, a declarat pentru AFP economistul Paulo Mourao de la Universitatea Minho.
Portugalia a obţinut, în mai 2011, de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, un împrumut de 78 miliarde de euro, în schimbul unui program de austeritate şi de reforme pentru asanarea finanţelor şi relansarea economiei sale.
În schimb, guvernul s-a angajat să-şi readucă deficitul public la 3% din PIB în 2013, după un rezultat mai bun decât se prevăzuse în 2011, de 4,2%, graţie unor măsuri excepţionale.
Dar măsura principală a politicii de austeritate a guvernului de centru-dr