* Leacuri din reţetarul vindecătoarei germane Eva Lübke *
Cataplasmă cu brusture
* Împotriva durerilor articulare *
Luaţi câteva frunze proaspete de brusture şi striviţi-le cu vergeaua (sucitorul) sau cu o sticlă, până ce iese zeama din ele. Aplicaţi-le - peste noapte - pe încheietura dureroasă. Dacă a doua zi vă arde pielea, ungeţi locul respectiv cu alifie de gălbenele sau cu untură de porc.
Cataplasmă cu coada-calului
* Împotriva durerilor de călcâi *
Ingrediente: un mănunchi de coada-calului proaspătă.
Mod de preparare: În cazul durerilor de călcâi (pinteni), masaţi zona cu ulei de ricin şi aplicaţi apoi, seara, o cataplasmă cu coada-calului. Puneţi planta într-o sită şi fixaţi-o peste o oală cu apă care fierbe, în aşa fel încât să vină în contact doar cu aburii, nu şi cu apa. Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi-o 20 de minute pe foc, timp în care coada-calului se înmoaie. Întindeţi un prosop pe jos, puneţi pe el planta caldă, apoi puneţi piciorul şi înveliţi călcâiul cu cataplasma. Ţineţi cataplasma pe toată durata nopţii, acoperită, eventual, cu o folie de plastic, luaţi-o dimineaţa şi repetaţi tratamentul până la dispariţia durerilor.
Cataplasmă cu năsturel
* Împotriva petelor de bătrâneţe *
Ingrediente: flori proaspete de năsturel, 1 linguriţă de miere.
Mod de preparare: Zdrobiţi într-un mojar năsturelul proaspăt cules şi tăiat mărunt. Amestecaţi-l bine cu mierea şi întindeţi-l pe un tifon steril. Aplicaţi cataplasma pe petele maronii, de bătrâneţe, şi lăsaţi-o acolo peste noapte.
Cataplasmă cu frunze de mesteacăn
* Pentru boli de rinichi *
Ingrediente: frunze de mesteacăn, puţin ulei.
Mod de preparare: Luaţi frunze tinere de mesteacăn, culese între mai şi iulie, şi daţi-le prin maşina