Se falsifică tot: de la alimente la noţiuni elementare despre viaţă, virtute, credinţă şi salvarea sinelui. Cu bună ştiinţă sau din neştiinţă, din infatuare sau din interese meschine - după principiul în vogă "fiecare pentru sine şi pe orice cale" - se fraudează esenţa termenilor care definesc prietenia, dragostea de oameni, cinstea, fidelitatea, corectitudinea, omenia. Se râde monstruos despre ideea de patriotism şi se comentează aiurea în tramvai despre "libertatea individuală", despre democraţie şi "politica locală". Se încearcă topirea platoşei care adăposteşte "buna aşezare a lucrurilor".
Se deformează, în tranşe, adevărul şi se ridică, la rang împărătesc, minciuna. Se bravează vorbindu-se, la rece, despre înţelesul vetust al sintagmelor "iubire de ţară" şi "iubire de neam". Se mărşăluieşte prin ţesăturile diforme ale verbiajului adormitor despre orice şi despre nimic - un fel de a vedea realitatea zilei cu ochii perfizi ai falsificării - metodă la care fac apel unii politicieni sau unii reprezentanţi ai instituţiilor fundamentale, deveniţi, ad-hoc, actori jalnici ai unei comedii... dramatice. Se scoate foc pe nări, în discursuri populiste, patriotarde, chipurile din dragoste de oameni. Şi se ucid conştiinţe, după acelaşi calapod.
Sunt oameni care şi-au pierdut de mult omenia, adică bunătatea, cumsecădenia, onestitatea, cinstea, pe motiv că "nu se mai poartă"; că ar fi "o haină veche care te face de râs"; "un balast al naivităţii"; "un fleac de îmbrăcăminte ciuruită de molii"... Aşa să fie ?! În mintea acestor specimene - până mai ieri, semenii dragi ai noştri, văzuţi sau nevăzuţi, dar bine hrăniţi, unii dintre ei, din miliardele ţării - îşi face loc, de ani buni, lichelismul triumfător; puşlamalâcul. Demnitatea şi corectitudinea răsturnate; mergând în cap, atât pe cărări dosnice cât şi în văzul lumii. Triumfalismul deşucheat al decăderii morale