Rămăşiţele pământeşti ale lui Yasser Arafat aşteaptă să fie examinate de experţii elveţieni de la Institutul de Radiofizică din Lausanne, Elveţia. Institutul a anunţat vineri că intenţionează să examineze ceea ce a mai rămas din cadavrul lui Yasser Arafat, după ce a primit acceptul din partea văduvei fostului lider palestinian pentru a căuta eventuale urme de poloniu, substanţă radioactivă cu grad înalt de toxicitate.
Un dosar medical neclar
Nu au existat niciodată informaţii medicale foarte clare în privinţa motivelor decesului liderului palestinian, la 11 noiembrie 2004, la spitalul militar Percy din apropiere de Paris, după o scurtă perioadă de degradare a stării sale de sănătate, care a dus la spitalizarea sa în Franţa.
Polemica a renăscut la 3 iulie, ca urmare a difuzării la postul de televiziune Al Jazeera a unui documentar din care reieşea că Institutul de Radiofizică din Lausanne, care a analizat eşantioane biologice prelevate de pe efecte personale ale lui Arafat predate de văduva acestuia spitalului francez, ar fi descoperit "o cantitate anormală de poloniu” în acestea.
Poloniul este o substanţă radioativă cu grad foarte ridicat de toxicitate, care a fost folosit, de altfel, şi la otrăvirea în 2006 la Londra a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit între timp oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Acordul văduvei
Centrul spitalicesc universitar elveţian CHUV a primit la începutul lunii august o scrisoare din partea Autorităţii Palestiniene în care se solicita această examinare, şi de aceea a contactat-o pe văduva lui Arafat, Suha, pentru a-i cere acordul. Avocatul din Geneva al doamnei Suha Arafat a declarat joi seara pentru Radio Televiziunea elveţiană că Suha Arafat a dorit această anchetă, ea este cea care o încurajează, ea o propulsează şi consecinţa este că se va deplasa la Ramallah, probabil în cu