Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Din păcate, atât cancerul hepatic primar, cât şi cel secundar (metastaza) sunt, de obicei, fatale, deşi detectarea în faze precoce oferă cele mai bune şanse pentru un tratament eficient. În acest sens, opţiunea chirurgicală este cea mai eficientă pentru cancerul hepatic primar, în măsura în care formaţiunea tumorală este suficient de mică şi permite înlăturarea sa cu succes. Pentru un grup limitat de persoane care îndeplinesc anumite criterii de sănătate, un transplant hepatic poate fi o opţiune de luat în calcul. Alte tipuri de tratamente pentru cancerul hepatic, care nu sunt neapărat curative, dar pot să amelioreze semnele şi simptomele bolii, prelungind viaţa pacientului, includ:
* Embolizarea - implică blocarea aportului sanguin la nivelul tumorii, prin clamparea chirurgicală a arterei care irigă masa tumorală sau prin injectarea de materiale care obstruează artera (chemoembolizare). Această procedură presupune, deci, blocarea aportului de sânge la tumoră şi instilarea unui medicament chimioterapic în artera închisă.
* Ablaţia cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în masa tumorală, în scopul de a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - presupune distrugerea masei tumorale prin îngheţare.
* Ablaţia cu radiofrecvenţă - implică bombardarea tumorii cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvenţă.
* Chimioterapia tradiţională şi radioterapia pot micşora tumora malignă hepatică, dar nu îmbunătăţesc rata de supravieţuire. În aceste condiţii, administrarea medicamentului Nexavar reprezintă, practic, o opţiune terapeutică salvatoare. Nexavarul este primul medicament oral autorizat de Comisia Europeană comercializat pentru tratarea cancerului hepatic şi care provoacă în mod