★★★★ Olimpiu Nuşfelean, Tentaţia scrisului, Cluj-Napoca, Ed. Eikon, 2011.
În frumosul oraş Bistriţa (cândva "oppidum Nosa"), străbătut de râul cu acelaşi nume, trăieşte un scriitor talentat, mai puţin cunoscut decât ar merita, Olimpiu Nuşfelean. Când vine în vizită la Bucureşti, comportamentul lui ceremonios, de ardelean, îl face imediat vizibil, aşa cum îl face vizibil pe d’Artagnan căluţul galben cu care descinde la Paris.
Visător, neinteresat de agitaţia străzii, scriitorul din Bistriţa inspiră respect, dar, din cauza inadecvării la frivolitatea contemporanilor, pare stângaci şi poate provoca zâmbete ironice. Fac însă o greşeală cei care îl subestimează. Ca şi d’Artagnan, el este capabil să învingă în orice duel, folosind, bineînţeles, nu o spadă, ci o inteligenţă mereu activă, capabilă de performanţă intelectuală.
Eseurile sale dintr-un volum recent apărut, "Tentaţia scrisului", tratează probleme literare subtile, cărora li se găsesc rezolvări ingenioase. Impresionantă este încrederea autorului în viitorul cărţii, pentru care are un adevărat cult. Puţini sunt cei care au mai scris cu atâta convingere şi emoţie despre carte:
"Ca produs, cartea este mult mai «ecologică» decât televizorul sau sala de proiecţie. Poate fi un produs mult mai divers, mai fascinant. Prin frunzărire se lasă pătrunsă nu doar în intiitatea sensurilor, ci şi a materialităţii ei, a carnaţiei ei foşnitoare, îşi împarte sensurile în conformitate cu sensibilitatea şi ritmul de recepţie ale fiecăruia.";
"Lectura ei exersează chimia gândirii." Olimpiu Nuşfelean (redactor-şef al revistei "Mişcarea literară") este nu numai eseist, ci şi poet şi prozator. Voi avea grijă ca în viitor să prezint şi alte cărţi ale sale. Mă voi strădui, de asemenea, să atrag atenţia publicului şi asupra altor autori din Bistriţa (ca şi din atâtea alte oraşe din provincie), cu nimic mai prejos dec