În timp ce unele fabrici au recâştigat nişe importante din piaţa sovietică şi produc pentru personalităţi precum preşedintele Turkmenistanului, alţii mobilează vabanele de vânătoare ale aristocraţilor scandinavi.
AProducătorii de mobilă din Transilvania s-au reoritentat, în contextul crizei economice, către pieţe care le permit câştiguri excelente. Piaţa fostei URSS şi piaţa scandinavă sunt două dintre cele pe care s-au impus proprietarii de fabrici din Transilvania
Mobilier pentru cabanele de vânătoare ale aristocraţilor scandinavi
Un fost sculptor de iconostase pentru bisericile din Transilvania a ajuns să producă mobilier pentru cabanele de vânătoare ale aristocraţilor scandinavi. Mircea Cioboată, fondatorul SC Apollo SA din Livada, a ridicat meşteşugul producerii mobilierului din lemn masiv la rangul de artă. El a educat o serie de tineri din satul Livada, care au deprins sub îndrumarea sa tainele sculpturii în lemn şi care acum produc piesele de mobilier, decorate cu blazonul fiecărei case nobiliare din Suedia ori din Norvegia care recurge la serviciile artistului clujean. Mircea Cioboată spune că ideea de a produce mobilier de înaltă calitate i-a fost sugerată de nişte cunoscuţi din Franţa. "Am avut nişte parteneri care mi-au cerut să produc mobilier antichizat, după modelul celui din regiunea Champagne. Noi am onorat comanda şi aşa a început producţia de mobilă", spune omul de afaceri din Livada.
La capitolul organizare, Mircea Cioboată este ajutat de fiica sa, Diana, care a abandonat cariera de psiholog pentru a fi alături de tatăl său.
Nu doar aristocraţii scandinavi cumpără piesele de mobilier realizate în satul Livada, ci şi proprietarii de restaurante de lux din staţiuni din Germania. Însă, tot mai mult, şi românii au ajuns să aprecieze mobilierul sculptat în lemn masiv şi cunosc tot mai mult faptul că asemenea piese