Londra anului 1840 şi începutul erei victoriene conturează fundalul romanului "Plăcerile bărbaţilor"* de Kate Williams, ce îi va interesa pe cititorii pasionaţi de istorie, de viaţa capitalei engleze, de atmosfera dickensiană şi de misterele din cărţile lui Wilkie Collins, de un anume spirit al timpului ce se reflectă în toate artele, recuperat şi reinventat astăzi de film şi ficţiune.
Punctul forte al scriitoarei este cunoaşterea istoriei şi preocuparea pentru secolul al XIX-lea: Kate Williams a studiat istoria, cu masterat la Universitatea din Londra şi cu doctorat la Oxford, dă consultaţii pentru televiziune şi găzduieşte emisiuni documentare istorice, a publicat două volume centrate asupra a două figuri feminine relevante pentru monarhia britanică - Regina Victoria şi Emma Hamilton.
Autoarea ştie să transfere abil talentul de povestitoare în cărţile de istorice, încât lectura să încânte, ştie să folosească cunoaşterea detaliată a epocii în ficţiune. Încearcă să condenseze foarte multe în acest roman: conflictele sociale prinse la microscop în relaţia dintre stăpâni şi servitori, prezenţa unei societăţi secrete bizare, crimele în serie ce ţin oraşul sub teroare, snobismul clasei superioare şi secretele de familie, tratarea psihozelor şi a cazurilor de nebunie.
"Plăcerile bărbaţilor" este povestea unei tinere cu o imaginaţie debordantă şi cu o sensibilitate accentuată. Catherine Sorgeuil a suferit o traumă în copilărie, provocată de pierderea fratelui şi de înstrăinarea de familie care a trimis-o pentru tratament în case de sănătate specializate în tratarea bolilor psihice. Când rămâne fără familie, o ia în grijă unchiul ei, adorat în copilărie, dar care acum îi provoacă nelinişte şi suspiciuni.
În apropierea casei, într-un cartier rău-famat încep crimele în serie care au victime fete din familii modeste, care lucrau în ateliere sau ca serv