De sute de ani, în Delta Dunarii trăiesc cai. În ultimii ani, numărul lor a crescut însă necontrolat. De mai multe generaţii, se nasc în sălbăticie şi nu mai au contact cu omul, sunt liberi. Botaniştii susţin că animalele distrug vegetaţia, zonele protejate, cum este pădurea Letea şi vor să-i elimine. Apărătorii animalelor vor să-i protejeze prin lege şi să ăi declare sălbatici. Iar localnicii vor să scoată bani din vânzarea lor la abator. O situaţie complicată, cu autorităţi inexistente, oameni barbari, animale chinuite.
Padurea Letea, Delta Dunarii. Departe de civilizatie, un taram salbatic, la capatul pamantului. Aici traiesc peste 3.400 de specii de animale. Cele mai vizibile si des intalnite sunt caii si vacile, care traiesc liber, fara stapan. Pasc nestingherite si sunt peste tot. Nimeni nu stie exact cate sunt si care e statutul lor.
Anul trecut, la inceputul lunii mai, imaginile cu acesti cai au facut inconjurul pamantului. Oamenii locului, cu acordul autoritatilor, s-au crezut stapanii Deltei si au ingramadit intr-un tir zeci de cai. Destinatia era un abator din Brasov dupa care carmangeriile din Italia. Transportul mortii, asa i-a spus presa. Astfel de transporturi au fost multe, dar de existenta acestuia s-a aflat. Cai crescuti in salbaticie au fost goniti cu motocicletele intr-un tarc, cai bolnavi si sanatosi, iepe cu manji au fost tinuti impreuna o saptamana fara mancare. S-au batut intre ei, s-au lovit de gardul construit aiurea, au fost batuti de localnici. Multe animale nu mai aveau puterea sa stea in picioare. Au fost urcati si coborati de mai multe ori din tir, iar in cele din urma s-au pus pe drum spre abator. Totul se intampla cu acordul directiei sanitar veterinare Tulcea.
Mare parte din actele avizate de veterinari erau false. Tirul avea o capacitate de 38 de locuri. In el au fost ingramaditi insa 54 de cai, prinsi de p