În Europa asistăm la un adevărat balet diplomatic, destinat să salveze zona euro şi să rezolve problema extrem de complicată a uriaşului deficitului bugetar grec. După ce joi în capitala Germaniei a avut loc o consultare franco-germană la nivel înalt, vineri i s-a întins covorul roşu la Berlin premierului grec, urmând ca sâmbătă el să meargă la Paris.
Să începem prin a constata, împreună cu cotidianul Le Monde că Parisul şi Berlinul au încercat joi să rupă cu o anumită dramatizare a summit-urilor franco-germane. De unde şi absenţa unei veritabile conferinţe de presă la sfârşit. Este adevărat şi faptul că preşedintele François Hollande şi cancelara Angela Merkel nici nu aveau mare lucru de spus. Ei au ţinut totuşi să declare împreună că nu există pentru Grecia altă cale decât continuarea eforturilor şi a sacrificiilor, precum şi a adoptării reformelor cerute de Uniunea Europeană.
Din acest punct de vedere, Parisul şi Berlinul au dat dovadă de o anumită fermitate, o manieră de a prefaţa turneul diplomatic început de Antonis Samars, care cere de fapt puţin oxigen pentru ţara sa, o pauză în politica de austeritate.
Pentru că vorbeam de de-dramatizarea summit-urilor franco-germane, putem spune că vineri, la Berlin, Angela Merkel şi oaspetele ei grec, Antonis Samaras au încercat să de-dramatizeze şi relaţiile dintre ţările lor. Merkel a promis să facă tot posibilul pentru ca Germania să poată ajuta cât mai mult Grecia în eforturile ei de punere în practică a reformelor.
De partea sa, Antonis Samaras a ţinut să sublinieze că "declaraţiile toxice nu pot fi decât negative", o modalitate elegantă de a le cere germanilor să înceteze atacurile vehemente împotriva unei ţări care trece printr-un moment teribil.
De notat că joi, François Hollande şi Angela Merkel au mai vorbit şi despre Spania, altă ţară aflată sub observaţie atentă şi care are n