MSG, glutamatul monosodic sau glutamatul este o sare sodică din acidul glutamatic, un aminoacid non-esenţial. Este folosit ca un aditiv alimentar, pentru a îmbunătăţi PERCEPŢIA gustului acelui aliment.
Glutamatul este produs de organism în mod natural, dar MSG care poate fi găsit în magazine este realizat prin procesare industrială care este nenaturală şi această stare a făcut MSG principala cauză a efectelor adverse pe care le putem observa în urma consumului unui aliment care conţine glutamatul monosodic.
MSG – unele aspecte
MSG a fost clasificat drept o aromă naturală de către industria alimentară. Definiţia aromelor naturale şi a aromatizării naturale permite substanţei (cea folosită ca agent de aromă) să fie derivat dintr-o plantă sau un animal.
Aşadar, chiar dacă vrei să cumperi alimente organice vegetariene sau vegetale, dacă acestea au un agent de aromă natural, poţi consuma extract de animal care a fost crescut cu hormoni, hrănit cu grâu şi porumb tratat cu pesticide sau care a luat antibiotice pentru a se trata de anumite infecţii.
Din moment ce există o listă lungă de efecte adverse care pot fi provocate de către MSG, acesta a primit pseudonime care să inducă în eroare persoanele ce caută pe eticheta unui produs glutamatul monosodic. Astfel de pseudonimue includ drojdie autolizată, extract de drojdie, malto dextrin, proteină hidrolizată, caseinat de sodiu, proteină de textură şi tot aşa mai departe. Există peste 25 de nume pentru MSG.
Cum este făcut MSG?
MSG este făcut din:
- Proteine vegetale hidrolizate, cum ar fi glutenul, sau cea din sfecla de zahăr.
- Zahăr fermentat de la alimentele bogate în amidon.
- Prin sinteză chimică directă cu acrilonitril.
Acidul glutamic se poate găsi în două forme: acid L-glutamic şi acid D-glutamic.
Acidul L-glutamic în proteine este întotdeauna legat în