Locuitorii comunei Sic, judeţul Cluj, comemorează, vineri, 295 de ani de la invazia tătară din anul 1717, când aproape toţi locuitorii au fost ucişi, prin post şi trei slujbe la biserică în care se roagă pentru sufletele strămoşilor.
Sicanii s-au adunat, vineri dimineaţă, la biserica din comună, construită în anul 1271, îmbrăcaţi în portul popular tradiţional. Femeile poartă fuste negre sau roşii, veste şi baticuri negre, cămăşi albe cu mâneci încreţite şi bufante, iar la gât au mărgele roşii şi negre. Bărbaţii se îmbracă, în schimb, cu cizme, pantaloni negri, veste bleumarin, acelaşi tip de cămaşă albă, iar pe cap îşi pun un clop de paie.
„Aşa este portul popular în Sic, unic, şi care datează de peste 300 de ani. Îl scoatem din dulap când avem această comemorare tristă, o dată pe an, dar şi la marile sărbători religioase", a spus, vineri, Tamas Janos, unul dintre sătenii din Sic, citat de Mediafax.
În ziua de 24 august, locuitorii comunei ţin post, unii chiar post negru, adică nu mănâncă nimic şi nu beau nici apă, iar alţii mănâncă doar cartofi fierţi sau porumb fiert pentru a respecta jurământul strămoşilor.
„În anul 1717, în 24 august, tătarii au năvălit asupra locuitorilor din Sic. Oamenii erau la biserică, mulţi au fost omorâţi şi au rămas doar o sută de persoane. Strămoşii noştri s-au jurat ca în această tristă zi să fie ţinut post şi să fie oficiate trei slujbe la biserică. Sicanii vin la biserică, de la cel mic la cel mai mare, şi se roagă pentru sufletele strămoşilor. În această zi, se ţine post, unii ţin chiar post negru, adică nu mănâncă nimic şi nu beau nici apă. Alţii, mănâncă doar porumb fiert, numai că în acest an nu s-a făcut porumbul, sau cartofi fierţi sau fasole frecată", a spus primarul Sallai Ioan, care a adăugat că el, personal, ţine vineri post negru.
Potrivit acestuia, în acest an Consiliul Local Sic a decis