Pana in urma cu doua zile, aveam ca punct de reper un comunicat nesemnat. Al Curtii Constitutionale a Romaniei. In raport cu textul acestuia, s-au exprimat pe rand liderii partidelor politice, ziaristi, analisti, ambasadori si reprezentanti ai unor organizatii internationale. Ce aflasem noi din acel comunicat nesemnat? Ca Traian Basescu se poate intoarce la Cotroceni. Nu conta votul a 8,5 milioane de romani, nu conta nici votul celor 7,4 milioane care l-au trimis la plimbare, conta, pana la urma, decizia CCR. Pur si simplu pentru ca asa ne-am angajat. Sa respectam decizia. Dar situatia s-a schimbat.
Incepand de miercuri seara. Cand opinia publica a aflat care este continutul deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei. E adevarat, nici pana azi nu stim care sunt argumentele celor sau celui care a facut opinie separata. Dar, reactionand la un document de acum oficial, aflam doua lucruri surprinzatoare. Si naucitoare. Si care pot schimba complet situatia. Si rezultatul. In ciuda afirmatiilor facute pana acum de analisti, de politicieni, de lideri din tara si din strainatate.
Dispozitivul acestei decizii, care urmeaza sa fie citit in plenul Parlamentului luni, daca, asa cum si-au exprimat partidele vointa, va exista cvorum, cuprinde doua parti. O parte care, desi este puternic contestata, este acceptata si asumata inclusiv de USL. Este acea parte in care Curtea Constitutionala a Romaniei, intrunita in cvorum, considera ca referendumul s-a desfasurat in respect fata de Constitutie. Si ca la vot nu s-au prezentat suficienti romani pentru ca acesta sa fie valabil. Repet: noi stim ca aici este vorba de un truc. Ordinar. Ca lucram cu o cifra falsa. Ca numarul romanilor cu drept de vot nu este de 19 milioane, ci de 15 milioane. Stim ca ni s-a impus, si suntem singura tara in aceasta situatie, un prag de 50 la suta. Pe care, insa, fiindca am fost slabi si am ceda