Decizia Curţii Constituţionale referitoare la referendum va fi citită luni în Parlament. În acelaşi timp, cancelariile occidentale salută sfârşitul crizei politice şi îşi manifestă speranţa că Guvernul se va preocupa de problemele economice.
La scurt timp după ce membrii CSM au luat act de demisia Monei Pivniceru, netezindu-i acesteia drumul spre şefia Ministerului Justiţiei, conducerea Parlamentului a aprobat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru luni. Ca şi miercuri, principalul argument a vizat nevoia senatorilor şi deputaţilor de a avea un timp rezonabil de a ajunge în Bucureşti, iar majoritatea deţinută de USL a respins propunerea democrat-liberalilor ca o sesiune extraordinară să se desfăşoare chiar astăzi. În fapt, prin amânarea convocării pentru luni, liderii Uniunii se asigură că există suficient timp pentru ca Pivniceru să fie numită ministru şi să depună şi jurământul în faţa preşedintelui interimar.
Din punctul de vedere al procedurii, situaţia este simplă: un reprezentant al Curţii Constituţionale va citi în plenul reunit decizia CCR. Nu se pune problema vreunui vot, ci doar ca parlamentarii să ia act de verdictul Curţii, după care decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. În momentul publicării va înceta interimatul lui Crin Antonescu, iar Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile de preşedinte.
Tot luni este de aşteptat ca parlamentarii să ia în discuţie nominalizarea unui Avocat al Poporului, în condiţiile în care şi la această instituţie este vorba de un interimat, exercitat de social-democratul Valer Dorneanu.
Ambasadorul britanic: „România a avut o vară lungă şi fierbinte"
Atenţia liderilor politici români ar trebui să se concentreze pe reformele economice şi pe întărirea statului de drept, a fost sfatul pe care Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, l-a transmis ieri pe blogul său. „