O expoziţie cu piese de argintărie de excepţie este oferită publicului de către Muzeul Bucovinei din Suceava, în perioada 20 septembrie-10 octombrie a.c. „Capodopere de orfevrărie din colecţiile Muzeului Naţional Brukental”, cuprinde piese de tezaur cu valori de zeci de mii de euro pentru a căror asigurare de transport muzeul sucevean mai caută sponsori. Obiecte de artă decorativă cultică executate în secolele 14- 15 în ateliere vieneze, germane sau româneşti, multe purtând sigla meşterilor, vor poposi pentru trei săptămâni la Suceava, în vitrinele muzeului de istorie.
Printre piesele „grele” ale expoziţiei se numără obiecte executate de renumitul meşter Sebastian Hann, activ între anii 1675-1713, precum o cană de argint aurit evaluată la 200.000 de euro, un vas liturgic în formă de fruct de nufăr cu o înălţime de 20 cm, tot din argint aurit, în valoare de 35.000 euro, o cristelniţă din argint parţial aurit, în valoare de 160.000 euro, două sfeşnice de altar, tot din argint aurit, fiecare cu valoare de 150.000 de euro, o cană cu monede executată la un atelier sibian, în valoare de 35.000 de euro, un castron de supă cu capac, de 28 cm, făcut într-un atelier vienez, în valoare de 5.000 de euro- toate piese de tezaur.
Valori mari au şi casetele de cristal încadrate în monturi de argint în care se păstrează hostia în bisericile catolice, respectiv 30.000 de euro şi 50.000 de euro.
Obiectivul Muzeului Bucovinei - 1.500 de vizitatori
Fructiere, vase liturgice, vase pentru păstrarea uleiurilor sfinţite, potire, pahare, vase de împărtăşanie, căni, zaharniţe, tăvi, cafetiere, căniţe de lapte sau bomboniere executate de renumiţi meşteri ai vremii la Viena, Augsburg, Sibiu sau Braşov vor readuce la Suceava pentru trei săptămâni farmecul dantelăriei din argint din Evul Mediu.
Valoarea totală a obiectelor este de 1,5 milioane de euro, plata as