Economia Chinei, a doua ca dimensiune din lume dupa Statele Unite, a crescut in primul semestru din acest an cu cel mai redus ritm al PIB, inregistrat din a doua jumatate a lui 2009, ca urmare a diminuarii cererii pentru exporturi, precum si din cauza incetinirii avansului investitiilor, in special in domeniul imobiliar si al sectoarelor conexe.
Guvernul chinez nu a ramas un simplu observator si a introdus o serie de masuri pentru a contracara incetinirea economiei, inclusiv reducerea dobanzilor si a rezervelor obligatorii ale bancilor. Sunt luate in calcul, de asemenea, pachete stimulative pentru cresterea cheltuielilor, in contextul in care economia chineza a crescut cu "numai" 7,8 procente in prima jumatate a lui 2012 si cu 7,6 procente in al doilea trimestru, arata un analist Goldman Sachs.
In ultimii ani, regimul de la Beijing a reusit sa mentina atat avansul continuu al creditarii cat si al masei monetare, in ciuda caderii abrupte a preturilor in sectorul imobiliar, a profiturilor corporative tot mai slabe si incetinirea curenta a cresterii PIB-ului. O astfel de strategie de management ar putea ajuta China sa evite cu succes capcana lichiditatii cu care s-a confruntat economia Statelor Unite in 2008 si 2009, dar ar putea incuraja un anumit tip de comportament economic care a blocat Japonia o perioada lunga de timp, intr-o criza caracterizata de scaderea brusca a preturilor si de depresiune severa, scrie, de asemenea, cotidianul The Globe and Mail.
La un pas de criza substandard din Statele Unite...
Asadar, la o prima vedere, incetinirea actuala a Chinei a fost declansata de o corectie severa intr-o piata imobliara supraevaluata si alimentata de un val de credite ipotecare. Atunci cand astfel de baloane imobiliare se sparg, creditorii diminueaza drastic oferta. Asta s-a intamplat in Statele Unite, odata cu bucla imobiliara si creditele sub