Cacica a fost ieri, pentru mai bine de o oră, capitala Acţiunii Catolice din lume. Şi asta pentru că preoţi şi laici din 35 de ţări de pe întreg mapamondul au fost prezenţi la Sanctuarul Marian din Cacica, unde au participat la o liturghie solemnă. Model de convieţuire etnică şi religioasă, Bucovina le-a fost prezentată străinilor nu doar prin prisma comunităţii catolice din Cacica. După vizita de la Basilica Minor din Cacica, cei 170 de oaspeţi au mai poposit şi la Mănăstirea Voroneţ, un simbol al creştinismului ortodox din România.
De altfel, Excelenţa Sa, episcopul Petru Gherghel, şeful Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, a ţinut să precizeze că una dintre menirile Acţiunii Catolice este aceea de apropiere atât de celelalte biserici, dar şi faţă de toţi laicii din lume, pe care i-a numit „poporul lui Dumnezeu”.
O acţiune unică pentru România şi pentru Europa de Est
Cei 170 de preoţi şi laici veniţi ieri în vizită la Cacica au ajuns în România pentru a participa la a VI-a Adunare Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice. Manifestarea a debutat în 1994, la Viena, iar mai apoi gazde au mai fost Buenos Aires, în 1997, şi Roma, în 2000, 2004 şi 2008. Este pentru prima dată când un eveniment de o asemenea anvergură are loc în România, iar Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi i-a revenit onoarea de a fi gazda Adunării Generale.
„Este o onoare pentru noi şi în acelaşi timp o invitaţie la o implicare mai profundă a laicilor în misiunea bisericii. Este o întâlnire cu adevărat mondială şi pot spune că Moldova este capitala mondială a Acţiunii Catolice”, a spus ES episcopul Petru Gherghel.
La rândul său, preotul Felix Roca, asistentul general al Acţiunii Catolice din România, a declarat că scopul acţiunii organizate anul acesta în România este acela de a-i implica cât mai mult pe laici în viaţa socială şi în viaţa bisericii. @N_P