Străjuieşte ce a mai rămas din codrii Vlăsiei. Este înconjurată din trei părţi de apă, doar o limbă de pământ îţi permite să ajungi la ea. Mănăstirea Căldăruşani. Se spune că mănastirea aceasta, ridicată între 1637-1638, este cea mai importantă ctitorie a voievodului Matei Basarab. Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Ţara Românească.
De sărbători, dar mai ales de Paşti, drumul până la mănăstire este luminat de mii şi mii de licurici – lumânările celor ce vin să se închine aici.
Vara aceasta am avut ocazia să fac o scurtă vizită la mănăstire. Nu am avut timp să văd fiecare colţişor, să aflu toate poveştile, căci sunt multe, am văzut muzeul, colecţiile extraordinare ale mănăstirii.
Am văzut lucrările lui Nicoale Grigorescu păstrate aici cu bucurie.
Şcoala de pictură de la mănăstirea Căldăruşani a fost foarte importantă şi originală. Doar specialiştii ne-ar putea lămuri.
Când am fost la Căldăruşani, era sărbătoare. Am remarcat lipsa pelerinilor. Lipsa autocarelor din care să coboare agitaţi credincioşii. Să nu ai loc să te închini, aşa cum se întâmplă în alte zone din ţară. Poate e mai bine aşa, dar mi se pare nedrept pentru frumuseţea şi bogăţia spirituală şi culturală a locului.
Rândurile acestea reprezintă doar o invitaţie de a vă opri, măcar o dată, la Căldăruşani, pentru îmbogăţire sufletească. Străjuieşte ce a mai rămas din codrii Vlăsiei. Este înconjurată din trei părţi de apă, doar o limbă de pământ îţi permite să ajungi la ea. Mănăstirea Căldăruşani. Se spune că mănastirea aceasta, ridicată între 1637-1638, este cea mai importantă ctitorie a voievodului Matei Basarab. Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Ţara Românească.
De sărbători, dar mai ales de Paşti, drumul până la mănăstire este luminat de mii şi mii de licurici – lumânările celor ce vin să se închine aici. @N