Alergia la căldură sau miliaria este o erupţie care apare de obicei pe zonele corpului acoperite de haine, sub forma unor bubiţe roşii sau roz enervante, care “te mănâncă”. Specialiştii site-ului www.avantaje.ro îţi spun ce altceva mai poţi face în afară de... a te scărpina. Alergia la căldură sau miliaria este o erupţie care apare de obicei pe zonele corpului acoperite de haine, sub forma unor bubiţe roşii sau roz enervante, care “te mănâncă”. Specialiştii site-ului www.avantaje.ro îţi spun ce altceva mai poţi face în afară de... a te scărpina.
De fapt, scărpinatul chiar nu este recomandat, pentru că îţi lezează şi mai mult pielea. Dar cine se poate abţine total, mai ales la vârste mici (miliaria e mai frecventă la copii, deşi îi sâcâie şi pe adulţi, când temperaturile ridicate îi fac să transpire abundent)? Ei bine, încearcă să păcăleşti mâncărimea: freacă pielea foarte uşor cu palma, mai mult mângâind- o.
De ce te sâcâie
Excedate de cantitatea de transpiraţie pe care o produc, glandele sudoripare se blochează, iar porii pielii se închid şi se inflamează, provocând senzaţia de mâncărime. Iar săpunurile şi detergenţii înrăutăţesc problema. De obicei, simptomele dispar de la sine în trei-patru zile, dar asta nu înseamnă că trebuie să rabzi, aşteptând să “îşi facă ele numărul”.
Cum calmezi pruritul
Senzaţia de mâncărime (pruritul) cedează dacă aplici pe pielea afectată unul dintre următoarele remedii:
- comprese cu apă rece sau cu infuzie obţinută din planta Trei-fraţi-pătaţi;
- gel de aloe vera - un excelent antiinflamator care, pe lângă faptul că atenuează mâncărimea, are şi acţiune antibiotică şi previne suprainfectarea;
- ulei esenţial de levănţică - pune câteva picături în apa de spălat. Acest ulei are proprietăţi calmante şi antibiotice;
- evită cremele pline de chimicale care pot întreţine alergia.
Ca să scapi m