Se spune că, în principiu, cei bogaţi nu renunţă niciodată la nimic. Dar, dacă de-a lungul vieţii se debaraseaz de unele lucruri, există ceva la care cu siguranţă nuvor renunţa niciodată, conform părerii specialiştilor. Şi acel ceva este caviarul!
Considerat unul dintre cele mai scumpe produse din lume, producţia acestuia se dezvoltă foarte rapid, în ciuda crizei, potrivit cotidianului New York Times.
Cu o lovitură la cap
Se spune că atunci când Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peşte primite în dar de la ţarul Petru cel Mare, nu ştia că refuză un aliment care, peste mulţi ani, va deveni cel mai scump şi apreciat din lume. Astăzi caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei mondiale. În acea vreme, francezii nu aveau gusturi atât de rafinate, de aceea ruşii şi perşii sunt renumiţi în toată lumea ca fiind primii negustori ai produsului, deşi populaţia din aceste ţări nu îl consumă decât ocazional.
În secolul al XVII-lea, din cauza foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar şi în America, în rândul claselor sarace, oamenii fiind nevoiţi să mănânce măruntaiele diverselor vieţuitoare terestre sau acvatice pentru a supravieţui. Sturionul pare un peşte dizgraţios vederii, dar pentru gastronomi este o adevărată comoară. Dintre cele 24 de specii de sturion care există în toată lumea, cel mai faimos este morunul.
Procesul de extragere a icrelor este foarte delicat: peştele nu trebuie ucis, deoarece produce o substanţă amară care îi compromite savoarea. Pentru a evita acest risc, morunul este "anesteziat" cu o lovitură la cap, iar timp de zece minute se extrag preţioasele icre şi după aceea este eliberat.
Noi ferme de sturioni
În pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Iar preţul s-a menţinut la aproximativ 1.000 de euro