Lance Armstrong a optat să nu lupte în dosarul în care este învinuit de dopaj sistematic de către Agenţia Americană Anti-Doping (USADA).
Fostul rutier american Lance Armstrong (40 de ani) a optat să nu lupte împotriva dosarului în care este învinuit de dopaj sistematic de către Agenţia Americană Anti-Doping (USADA) şi, implicit, să-şi asume pierderea celor şapte Tururi ale Franţei
Cel mai prolific ciclist din istoria Turului Franţei, americanul Lance Armstrong a renunţat la orice formă de apărare în cazul acuzaţiilor de dopaj ce au fost formulate de USADA şi poate să-şi vadă toată cariera ştearsă din cărţile de istorie. Instituţia de peste Ocean îl învinuieşte că ar fi folosit eritropoetină şi steroizi în obţinerea celor şapte tricouri galbene, dar şi că ar fi administrat substanţe interzise altor ciclişti din echipele pentru care a activat.
Cum a început
Ancheta agenţiei a pornit după ce o investigaţie federală a eşuat să demonstreze că Lance Armstrong ar fi folosit bani publici în perioada US Postal/Discovery Channel (1999-2005) pentru a finanţa un sistem de dopaj ce l-ar fi propulsat spre cele şapte titluri consecutive din Hexagon.
Dosarul a trecut pe linie sportivă la USADA, care a dezvăluit că nu mai puţin de zece coechipieri ai americanului au mărturisit că l-au văzut pe Lance Armstrong dopîndu-se sau administrînd substanţe ilicite celor din jur.
Mai mult decît atît, pe lîngă Lance Armstrong au mai fost incriminaţi şi Johan Bruyneel, directorul sportiv al tuturor echipelor la care a evoluat texanul, precum şi trei doctori care au primit deja suspendări pe viaţă.
Iniţial, Armstrong a încercat să afle exact identitatea celor care au depus mărturie împotriva lui, presa citînd nume grele precum George Hincapie, Levi Leipheimer, Jonathan Vaughters sau Christian Vande Velde.
Eschiva eşuată
Armstrong nu a avut succes