Cei care pretind la şefia Centrului Naţional Anticorupţie pot depune de astăzi până şi până pe 15 septembrie dosarele Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.
Candidaţii trebuie să aibă studii superioare juridice şi o vechime de muncă în domeniul juridic de cel puţin 10 ani. De asemenea, nu trebuie să fie membri ai vreunui partid politic. Nu sunt acceptate la concurs persoanele cu antecedente penale şi cele inapte din punct de vedere medical să-şi exercite artibuţiile în această funcţie.
Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Victor Popa, citat de Info-prim Neo, candidaţii vor fi triaţi la proba scrisă şi la interviu, care vor avea avea loc în perioada 19-21 septembrie. Rezultatele concursului vor fi evaluate şi anunţate în cadrul unei şedinţe speciale. Până pe 1 octombrie, Comisia juridică va trebui să prezinte plenului Parlamentului candidatul la funcţia de director al Centrului Naţional Anticorupţie.
În luna mai, Parlamentul a votat proiectul de lege privind reforma Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Centrul va fi redenumit în Centrului Naţional Anticorupţie, începând cu 1 octombrie. De asemenea, va avea doar competenţe de combatere a corupţiei şi nu va mai fi o instituţie guvernamentală, ci una autonomă sub control parlamentar. Amendarea legii referitoarea la numirea directorului Centrului este determinată de faptul că funcţia de conducător al unei agenţii anticorupţie trebuie protejată de fluctuaţiile politice. Reformarea CCCEC este parte a Planul de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în dialogul pentru regimul liberalizat de vize.
INTERVIU Viorel Chetraru, directorul CCCEC: „Dosarele legate de combaterea corupţiei generează corupţie"
Parlamentul a votat reorganizarea CCCEC în Centrul Naţional Anticorupţie
EDITORIAL „Odă" CCCEC