După ceasurile petrecute în "Satul lui Popeye Marinarul”, în Mellieha (Malta), punct inedit de atracţie – mai ales pentru pici – amenajat pe fostul platou de filmare al produţiei cinematografice "Popeye” (cu Robin Williams şi Shelley Duval), după ce pălăvrăgisem, pe româneşte, cu Olive (care s-a dovedit a fi o româncuţă de-a noastră!), am căutat locul potrivit pentru cină (mai ales că refuzasem, de câteva ori, cutia cu spanac oferită de consortul lui Ollie). Şi l-am găsit, nu departe de plajă, la Seabank, unde povestea lui Roderick Cutajar avea să mă ia niţel prin surprindere. Începe prin a-mi spune, zâmbind şi aşteptând curios reacţia mea: "Mama copilului meu e româncă”… Şi, ca să înţeleg cât de mică e lumea, trimitem împreună sms-uri la Bucureşti, cumnatei lui şi soţului acesteia, colegi de-ai mei, jurnalişti. (N-o să vă devoalez numele lor, deşi… şi azi mă întreb dacă nu cumva ei sunt motivul pentru care în seara aceea, deosebit de tot grupul, mie mi s-a adus la masă, pe gustul meu, o porţie de iepure maltez, mâncare tradiţională, la prepararea căreia am avut şi privilegiul să asist.)
Roderick – despre care aflu că a cochetat o vreme cu televiziunea – ia microfonul reportofonului şi îmi prezintă totul teatral, alert, ca şi cum camerele de filmare ar fi toate aţintite asupra lui… şi a bucătarului, Alfred.
"Alfred ne va arăta, desigur, reţeta perfectă, conform tradiţiei malteze. Pentru început, încalzim uleiul în tigaie. Ingredientele pentru această reţetă sunt: iepure - proaspăt, întotdeauna - usturoi tăiat, felii de ceapă, mazăre, vin roşu şi puţină supă de pui şi vită. E foarte important ca uleiul să fie foarte încins, pentru că aşa culoarea cărnii de iepure devine foarte roşie, chiar spre brun. Iepurele poate fi gătit fie prăjit, aşa cum facem acum, fie tocăniţă, cu sos de tomate, ceapă, usturoi, vin roşu şi alte legume, precum cartofi şi m