De pe urma demersului de suspendare, Traian Băsescu s-a ales cu o intenție de vot de 23%, deși el nu va mai candida în alegerile prezidențiale viitoare, în timp ce USL a pierdut constant procente pe parcusul lunii august. TRAIAN BĂSESCU
Efectul imediat al invalidării referendumului este o scădere în intențiile de vot pentru USL și o creștere a capitalului electoral al lui Traian Băsescu. Cel puțin așa arată două sondaje telefonice efectuate de IRES, unul pe 21 august, în ziua când CCR trebuia să dea verdictul, iar celălalt a doua zi.
Dacă pe 21 august, în ziua în care Curtea a invalidat referendumul, numai 13% dintre cei chestionați declarau, întrebați cu cine ar vota la prezidențiale, că ar pune ștampila pe Traian Băsescu, a doua zi procentul acestora crescuse la 23%.
Câștigă Băsescu, nu Ungureanu
Comparând cele două barometre, se poate observa, de altfel, că tot capitalul electoral rezultat din suspendare se duce la Traian Băsescu, nu la PDL, care este practic staționar, la 23-24%, și nici la fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care rămâne la 11-12% ca intenție de vot.
Clasamentul intențiilor de vot ale românilor arată că aceștia ar vota la prezidențiale cu Crin Antonescu, în proporție de 38%, alți 23% ar vota cu Traian Băsescu, 11% l-ar prefera pe Mihai Răzvan Ungureanu, tot 11% pe Victor Ponta, iar 10% pe Dan Diaconescu. Ceilalți fie nu au răspuns, fie au numit alți candidați, cu procente în jur de 2% sau sub acest prag.
USL a pierdut în urma eșecului demersului de suspendare. Dacă în preajma referendumului Uniunea avea 64% din intențiile de vot, acestea au scăzut pe parcursul lunii august. Astfel, pe 21 august declarau că ar vota cu USL 59% dintre subiecți, în timp ce la o zi după invalidarea referendumului, pe 22 august, numărul acestora scăzuse la 54%.
Dacă ar avea loc alegeri parlamentare mâine,